Рубрики
Народний чоловічий вокальний ансамбль старовинної та сучасної козацької пісні «Хортиця» РЕПОРТАЖІ Центр методичної та культурно-масової роботи Централізована бібліотечна система

У ІРПІНСЬКІЙ МІСЬКІЙ БІБЛІОТЕЦІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЇВ КРУТ

kruty529 січня 2014 року в Ірпінській міській бібліотеці відбувся патріотичний захід з нагоди Дня пам’яті героїв Крут, де взяли участь: працівники бібліотеки та відділу культури, національностей і релігій, школярі, учасники чоловічого ансамблю «Хортиця», громадськість міста.

Старшокласники з ірпінських навчальних закладів переглянули документальні відеофрагменти з історії цього дня: 1918 року на залізничній станції Крути за 130 кілометрів від Києва сталася битва, яка майже не мала значення у тогочасних військових подіях, але навіки запам’яталася завдяки героїзму української молоді.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

Бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та купкою київських студентів і бійців вільного козацтва тривав 5 годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва. Виступаючи на церемонії поховання, голова Центральної Ради (1917-1918) Михайло Грушевський назвав вчинок київської молоді героїчним.

kruty5