Рубрики
Ірпінська дитяча музична школа

Світлана Артеменко – перший гість нового мистецького проекту в Ірпені

artemenko120 травня 2013 р. відбулося відкриття нового проекту Ірпінської дитячої музичної школи «Професіонали у мистецтві», який ініціювала Наталя Дмитрівна МАНІВА в рамках проекту «Мистецький центр «Камертон».

На першу творчу зустріч запрошено непересічну особистість, яка вже з дитинства була пов’язана з музикою, але обрала для себе професію журналіста. Це — член національної Спілки журналістів, яка кілька десятків років працює ведучою на каналі «Культура» Національної радіокомпанії України — Світлана Іванівна АРТЕМЕНКО.

Світлана Артеменко — ірпінчанка, вчилася у школі №2, закінчила Київський інститут музики ім. Р. М. Глієра та Національну музичну академію ім. П. Чайковського. З 1983 року – ведуча програм на Українському радіо. За пропаганду і багаторічний розвиток українського хорового музичного мистецтва її ім’я занесене до Енциклопедії сучасної України та Української музичної енциклопедії.

Світлана Артеменко розповіла про те, як потрапила на радіо, і що щаслива, що саме так сталося, адже її співрозмовники — найяскравіші музиканти. «Найлегше спілкуватися з видатними особистостями, вони просто йдуть на контакт, просто говорять про складні речі», — пояснила Світлана Іванівна.

Гостя закликала дітей добре вчитися у школі, пояснюючи, що потім це їм допоможе у будь-якій професії. «Коли я навчалася в консерваторії, нам давали дуже багато інформації, яку потрібно було зафіксувати, і щоб встигати, для максимального скорочення слів ми використовували позначення із фізики, зміст яких нам був зрозумілий, — згадувала Світлана Артеменко. — Тому треба вчитися, і робити це якісно, все життя, бо не відомо, де саме і які знання можуть потім знадобитися».

Будучи на радіо, вона старалася охопити своєю увагою невеличкі хори, адже молодим завжди важко пробиватися, та залюбки допомагала безкоштовно записатися у професійній студії. Світлана Іванівна, маючи безпомилковий смак та досвід, оцінює перспективу колективу, виділяючи їх із маси та даючи путівку в життя. А тепер вдячні колективи запрошують її не тільки по Україні, а й закордон.

Музичні подарунки Світлані Артеменко зробили юні вихованці музичної школи, серед яких: Софія Столярова, Анна Чернега, Ірина Федоренко, Анна Поночовна, Олена Куренкова, Юлія Мєзіна та педагог школи – М. Р. Радченко.

Виступи дітей надихнули Світлану Артеменко. «Якщо спочатку мій голос тремтів, — зізнається журналістка, — то зараз ці діти, що грали та співали, мене трохи заспокоїли. Я знаю, що тут працюють фахівці, дуже талановиті викладачі, і можу з упевненістю сказати, що багато хто з учителів Ірпінської музичної школи міг би працювати на великій сцені. Бачу тут і обдарованих дітей».

Серед присутніх на зустрічі була й Лариса Пастух – героїня літературних передач Світлани Артеменко, друг музичної школи, поетеса. Вона розповіла, що взяла участь вже у 5-ти радіопередачах. «Світлана Артеменко — дуже музикальна людина, музика її кличе і вона завжди цінує те, що почула. І саме тому люди, про яких вона розповідає, стають кращими», — сказала поетеса.

Наталія Дмитрівна Маніва, керівник проекту «Професіонали у мистецтві» поділилася планами на майбутнє, запевнивши, що це тільки початок, і попереду — багато неповторних зустрічей із цікавими особистостями.