Рубрики
АНОНСИ Центр методичної та культурно-масової роботи Центральний будинок культури

ФОЛЬКЛОРНО-ЕТНОГРАФІЧНЕ ДІЙСТВО «ПУЩЕННЯ» — ВІДМІНЕНО

pyshcennya

 

Пущення (Масляна, Масниця, Запусти) — так у нас на Україні називають останній тиждень перед Великим постом. Цього року він розпочався 23 лютого і триватиме до 1-го березня. Це свято прийшло до нас як симбіоз язичницьких і християнських традицій. Масляна — тиждень радості і веселощів. Ще за язичництва у ці дні проводжали зиму, а весну зустрічали сміхом і розвагами, втішаючись щорічному пробудженню природи. У часи християнства Запусти не втратили свого радісного настрою. Адже попереду 7 тижнів Великого посту, часу обмежень і роздумів.

Під час Масляної влаштовували гуляння і забави, і кожен день тижня мав свої традиції і звичаї. Отже, у понеділок розпочинали Запусти жінки походом до корчми. У цей день влаштовували спуски на санчатах з крижаної гірки, гойдалки і каруселі, катання на конях, прикрашених кольоровими стрічками і дзвіночками. Перший спечений млинець віддавали бідним. У вівторок розваги не припинялись, крім того у цей день починали ходити у гості. І у середу зяті частувалися млинцями у тещі і тестя. У четвер не можна було шити і прясти, тому жінки знову могли частуватися і навідувати одна одну. П’ятниця — день, коли тещі навідували зятів, частувалися, а потім зять був зобов’язаний влаштувати для тещі катання на конях. Особливе значення мала неділя — останній день напередодні Великого посту. Вона має назву Прощена неділя. У цей день належиться попросити прощення за всі образи і провини у рідних і друзів, щоб розпочати піст з чистим серцем.

Протягом Запуст готували традиційні страви. На відміну від Росії, де Масляна асоціюється виключно з млинцями, на Україні ще традиційно і щодня готували вареники з сиром і сметаною. Про млинці, щоправда, також не забували і готували їх за різноманітними рецептами і з пшеничного, і з гречаного борошна. Пропонуємо вам кілька рецептів  і спробуйте хоч на один день поринути в атмосферу Масляної, сповненої веселощів, розваг і неповторних ароматів свіжих млинців і вареничків.

Джерело: www.smakota.org.ua